genç deyip geçenler

Oyunun Adı: Genç Deyip Geçenler

Hedef Seyirci: Gençlik
Oyunun Biçimi: Komedi
Bölüm: Tek Perde
Dekor: Simgesel Aksesuarlar
Kostüm: Güncel Kıyafetler
Oyuncu Sayısı: 10 (Erkek: 5, Kadın: 5) (Oyuncu sayısını azaltmak ya da çoğaltmak olasıdır.)
Yardımcı Oyuncu: Zorunlu değil
Not: Okul çalışmalarında geniş kadroyla da sahnelenebilir.

Antalya Kepez Kent Konseyi ile Büyük Düşün Proje Geliştirme ve Uygulama Derneği’nin desteğiyle yürütülen ‘Sanatla Yeniden Hayata’ projesinin finansı, Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın ‘Gençlik Projeleri Destek Programı’ndan aktarılan hibeyle sağlanmış olup, Bağımlılar İçin Eğitim Sanat Araştırma ve Spor Kulübü Derneği (BESSADER) koordinasyonunda yürütülen çalışmalar sonucunda,19 Mayıs gibi anlamlı bir günde, Erdem Bayazıt Kültür Merkezi’nde seyircisiyle buluştu.

tiyatro oyunu hakkında

KONU

Gençlerin yaşama hazırlanma sürecinde karşılaştıkları sorunları kısa bölümler halinde anlatan güldürüdür. Gençlerin birbirleriyle ve yetişkinlerle olan ilişkilerindeki temel çatışmalar, danslı ve müzikli olarak gençlik tiyatrosunun epizodik yapısına uygun olarak biçimlendirilmiştir. İlk bölümlerde gençlerin yetişkinlere ve yetişkinlerin gençlere bakışı dile getirilmektedir. Toplumsal hayatımızda karşımıza çıkan bazı olgular eleştirel bir güldürü biçiminde aktarılmaktadır.
İletişim çağının temel araçlarının (Cep telefonu, internet, vs…) gençler üstündeki etkisine ve bağımlık yaratmasına neşeli sahnelerle dikkat çekilmektedir.

YAZAR GÖRÜŞÜ

Gençlik tiyatrosunun ne olduğunu sorgulayan bir tiyatro oyunudur.
Genç, orta ve ileri yaşlardaki seyircilere hitap edebilecek içeriğe sahiptir.

‘Sanatla Yeniden Hayata’ projesi

OYUN KADROSU
TİYATRO TOPLULUĞU: BESSADER
YÖNETEN: Abdullah Sürekli
OYUNCU KADROSU: E. Süha Sayraç (BESSADER), Prof. Dr. Ömer Geçici (AMBAUM), Birsen Yatar ve bir grup madde bağımlılığıyla mücadele eden genç

Gençlik Oyunuyla İlgili Köşe Yazısı…

“Genç Deyip Geçenler”
Sanatla Yeniden Hayata…
Sanatın dokunduğu yerlerdeki izlerin yakından tanığıyım; hatta kendi yaşamımı da örneklerin arasına gönül rahatlığıyla ekleyebilirim.
Sanatın büyülü dünyası, yok olmak ile var olmak arasında güzel bir eşiktir; kayıplar dünyasında kendini bulmak için mükemmel bir kılavuzdur; seni sana anlatır, seni sen yapar sanat…
Bir parçası olduğum ‘Sanatla Yeniden Hayata’ projesi kapsamında; madde bağımlılığı tanılı ve tedavi görmekte olan genç hastaların rehabilitasyon süreçlerine destek olmak, toplumsal farkındalığı geliştirerek, sözünü ettiğimiz gençlere karşı daha duyarlı ve sağduyulu bir yaklaşımın oluşmasını sağlamak amacıyla, Bağımlılar İçin Eğitim Sanat Araştırma ve Spor Kulübü Derneği (BESSADER) koordinasyonunda yürütülen çalışmalarda, sanatın mucizevi etkisine bir kez daha tanıklık yaptım.
Antalya Kepez Kent Konseyi ile Büyük Düşün Proje Geliştirme ve Uygulama Derneği’nin desteğiyle yürütülen ‘Sanatla Yeniden Hayata’ projesinin finansı, Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın ‘Gençlik Projeleri Destek Programı’ndan aktarılan hibeyle sağlanıyor.
Bu proje, madde bağımlılığıyla mücadele eden hastaların özgüvenlerinin artmasını, disiplinli ve takım halinde çalışmalarını, dolayısıyla hoşgörülü ve anlayışlı olmayı kişisel yaşamlarına yansıtmalarını; potansiyel enerjilerini doğru şekilde kullanarak sosyal yaşamlarının verimli hale gelmesine, dışlanmayla mücadele ederek sosyal uyumlarının ve aidiyet duygularının güçlendirilmesine yardımcı olmayı amaçlıyor.
Beş ay boyunca, ‘Sanatla Yeniden Hayata’ projesini gerçekleştirmek üzere, Akdeniz Üniversitesi Alkol ve Madde Bağımlılığı Araştırma ve Uygulama Merkezi’nde (AMBAUM) tedavi gören madde bağımlılığı tanılı ve rehabilitasyon sürecindeki 20 civarında genç hastaya, Kepez Belediyesi Tiyatrosu Genel Sanat Yönetmeni ve Kepez Kent Konseyi Başkanı Abdullah SÜREKLİ tarafından tiyatro eğitimi verildi.
Ben de projeye ‘Genç Deyip Geçenler’ adındaki gençlik oyununu yazarak dahil oldum. Bu oyunda çağımızın bağımlılığı olarak tanımlayacağımız internetin sanal dünyasına elimizden geldiğince dikkat çekmeye çalıştık.
Tiyatro eğitimlerini başarıyla sürdüren alkol ve madde bağımlılarının ağırlıklı olarak kadrosunu oluşturduğu tiyatro oyunu, Abdullah SÜREKLİ’nin yönetmenliğinde sahnelenmek üzere çalışılmaya başlandı. Bu sosyal sorumluluk projesine verilen desteği güçlendirmek adına, BESSADER’den E. Süha Sayraç, AMBAUM’dan Prof. Dr. Ömer Geçici ve Antalya bölgesinin tanınmış tiyatrocularından Birsen Yatar da oyuncu kadrosuna dahil oldu.
Su gibi akıp giden aylar boyunca ‘Sanatla Yeniden Hayata’ projesinde adım adım hedefe yaklaştılar. Gençlik oyunu 19 Mayıs gibi anlamlı bir günde, Erdem Bayazıt Kültür Merkezi’nde seyircisiyle buluştu. Kimi zaman profesyonelleri arattırmayacak performanslarıyla, ara sıra da amatörlüğün heyecanıyla tiyatro salonunu dolduranlara keyifli dakikalar yaşattılar.
‘Genç Deyip Geçenler’ adlı oyunumuzda, kendi renklerini sahneye taşımayı başaran oyuncularımıza, amatör ruhları profesyonel tiyatro anlayışıyla buluşturan yönetmenimiz Abdullah SÜREKLİ’ye, ‘Sanatla Yeniden Hayata’ projesinde emeği bulunan kurumlara ve kişilere binlerce kez teşekkür…